
ISBN: 978-84-1142-089-1
© Rebeca Revert Donate
RESUM EXECUTIU
ABSTRACT
En el marc de la formació al professorat es presenta una proposta d’acció formativa, amb la finalitat de formar al professorat no universitari en l’ús i aplicació de la Realitat Augmentada a les aules.
La proposta es contextualitza en l’escenari d’actuació del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) de la Comunitat Valenciana, concretament al CEFIRE de Xàtiva.
Mitjançant l’ús de Moodle, s’ofereix un curs amb modalitat blended-learning i amb el constructivisme com a teoria base.
Els resultats obtinguts demostren que l’acció formativa pot tenir un bon impacte a les aules sempre que s’aprofundeixi en la formació d’aquesta tecnologia.
Paraules clau: professorat, formació continuada, blended-learning, Moodle, Realitat augmentada
DESCRIPCIÓ
El projecte presentat, que s’emmarca dins l’especialitat de Disseny Tecnopedagògic, consisteix en el disseny i implementació d’un curs de formació per al professorat envers la Realitat Augmentada a les aules en modalitat blended-learning. Així, el curs té la intenció de dotar als docents dels coneixements i eines necessàries per utilitzar aquesta tecnologia amb els i les alumnes d’ensenyaments no universitaris.
La realitat augmentada consisteix en “ampliar” la realitat que l’usuari percep amb informació virtual que la complementa i/o amplia mitjançant dispositius mòbils principalment. Amb l’ajut de la tecnologia, la informació que l’usuari rep del món real es transforma en interactiva i digital. En l’entorn educatiu, la realitat augmentada ofereix múltiples aplicacions que fan del procés d’ensenyament-aprenentatge un procés interactiu, motivador i entretingut i, amb això, s’aconsegueix un aprenentatge significatiu.
La proposta plantejada es contextualitza en l’escenari d’actuació del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) de la Comunitat Valenciana, concretament al CEFIRE de Xàtiva. Els CEFIRE són els òrgans de l’administració educativa per a la formació permanent del professorat dels ensenyaments no universitaris de règim general i especial. Integrats per personal docent, que realitza les funcions d’assessors de formació, i personal d’administració i serveis, desenvolupen la seua actuació d’acord amb el Pla Anual de Formació establert per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i de manera coordinada amb els centres educatius adscrits a cada CEFIRE i altres serveis de suport al sistema educatiu.
Per a la realització del present projecte s’han seguit les fases del model de disseny instruccional ASSURE (Analize, State, Select, Utilize, Require, Evaluate).
A la primera fase, l’Anàlisi de necessitats, s’analitza el context organitzatiu i l’entorn proper, els recursos disponibles per al desenvolupament i implantació del projecte i l’alumnat potencial. Aquesta fase ens donarà indicadors sobre el tipus d’acció formativa a desenvolupar, els recursos que hi haurà disponibles, l’interès de la proposta per als destinataris, l’interès de la proposta per a la institució, etc. Per fer-ho es recullen les dades. Aquestes venen de quatre àmbits diferenciats: cerca de l’oferta formativa actual del CEFIRE, cerca d’experiències, congressos, xerrades, etc referents a la realitat augmentada en l’ensenyament, entrevistes a membres del CEFIRE de Xàtiva i, enquesta a docents per esbrinar quin és el grau de coneixement i d’ús que fan de la realitat augmentada. L’anàlisi de les dades recollides confirma que: és necessària formació per a l’ús de la realitat augmentada a l’ensenyament, hi ha un públic objectiu nombrós disposat a formar-se en aquesta tecnologia, no existeix oferta formativa sobre RA actualment als CEFIRE i hi ha desconeixement dels avantatges que ofereix l’aplicació d’aquesta tecnologia al procés d’ensenyament-aprenentatge.
La segona fase del model ASSURE és “State”, és a dir, establir els objectius d’aprenentatge. Amb l’anàlisi de dades realitzada, s’ha establert el següent objectiu general:
Capacitar al professorat per tal d’introduir l’ús de la RA amb criteris didàctics a les aules mitjançant un curs de formació on-line sobre l’aplicació de la Realitat Augmentada a l’aula.
La tercera fase del model es “Select” i consisteix en el disseny de l’acció formativa, és a dir, l’elecció dels mètodes de formació, de la tecnologia i dels sistemes de distribució dels materials.
Durant aquesta fase, les accions realitzades han sigut les següents: definir el model pedagògic (constructivisme, cicle d’aprenentatge de Kolb), definir l’estructura del curs, objectius i competències, metodologia, activitats i recursos d’aprenentatge i seqüenciació dels continguts, definir el tipus i procediment d’avaluació, els objectius i indicadors, les activitats i recursos d’avaluació, les ponderacions de les activitats i la temporalització, triar i justificar l’entorn d’aprenentatge (moodle), l’espai i eines de comunicació/interacció, els sistemes d’atenció i suport als estudiants, definir la interfície gràfica i el disseny dels materials. Contemplar els criteris i instruments d’avaluació i, per últim, conèixer les despeses i els ingressos de l’acció formativa proposada.
La quarta fase del model ASSURE s’anomena “Utilize” i consisteix en el desenvolupament de l’acció instruccional i l’entorn tecnològic i, també, definir els recursos/instruments d’avaluació.
Durant la realització d’aquesta fase s’ha desenvolupat, dins la plataforma Moodle, el curs de formació al professorat de manera que ha quedat especificat i detallat el següent: el producte desenvolupat, les eines d’avaluació dissenyades, les decisions i accions vinculades al desenvolupament i l’informe de desenvolupament (guia d’usuari).
La cinquena fase del model ASSURE emprat és “Require” i consisteix en realitzar la implementació de la prova pilot del curs, és a dir, requerir la participació dels estudiants. L’objectiu d’aquesta fase consisteix a dur a terme una implementació pilot del producte final al centre i valorar-ne la seva idoneïtat i el possible impacte. La implementació pilot ha consistit en la realització del mòdul 1 del curs. Han participat quatre professors d’ensenyament secundari de la Comunitat Valenciana. La implementació d’aquest primer mòdul s’ha realitzat durant els dies del 13 fins al 20 de maig. Els dies del 21 al 26 s’ha dut a terme l’avaluació dels aprenentatges i de la implementació. La implementació de la prova, pel que fa a les sessions virtuals ha sigut un èxit, tots els participants han realitzat les tasques en el termini establert. Quant a la sessió presencial prevista en la prova pilot, aquesta no s’ha pogut dur a terme per diverses circumstàncies socio-familiars dels participants i pel poc temps disponible per a realitzar la prova pilot.
Per últim, la sisena fase és “Evaluate” i consta de l’avaluació del procés d’implementació i dels resultats d’aprenentatge. L’avaluació de la implementació s’ha realitzat a partir d’una enquesta als participants on han hagut de donar la seva valoració de diferents aspectes del curs i, també, a partir d’unes taules de validació realitzades per l’autora del projecte sobre criteris tècnics, d’ús, pedagògics i de contingut de l’acció formativa proposada. Quant a l’avaluació dels aprenentatges, aquesta s’ha realitzat mitjançant rúbriques d’avaluació per a cada activitat.
Els resultats de l’avaluació mostren la qualitat i utilitat de la proposta formativa. Quant als aprenentatges, aquests han estat assolits amb èxit. Queden, però, alguns aspectes a millorar: l’actualització constant dels continguts del curs, posar major èmfasi en la utilització de les xarxes socials, intentar augmentar el número d’hores del curs per tal d’aprofundir amb l’ús de la realitat augmentada i, respecte a la prova pilot, poder disposar de més dies així com també de preparar algunes sessions presencials en les quals mostrar possibles pràctiques reals i contrastar-les amb el grup.
En conclusió doncs, la valoració del projecte ha estat positiva. Els objectius previstos s’han complert en bona part i han aportat a l’alumnat la millora del seu nivell competencial. Pel que fa al centre, l’impacte previst per al CEFIRE és poder implementar el curs complet per a properes edicions de cursos de formació al professorat oferts per aquesta institució. Així, s’ampliaria l’oferta formativa de l’àmbit de les TIC i s’introduiria la realitat augmentada com una tecnologia amb possibilitats de ser implantada a les aules de la Comunitat Valenciana.
Al finalitzar aquesta memòria es pot consultar el certificat de pràctiques realitzades (annex 20).
Índice
1. RESUM EXECUTIU
2. INTRODUCCIÓ
2.1. Temàtica del projecte
2.2. Origen de la proposta
2.3. Propòsit general del projecte
2.4. Model de referència
2.5. Estructura de la memòria
3. CONTEXTUALITZACIÓ
4. JUSTIFICACIÓ
4.1. Valor previst per al CEFIRE
5. OBJECTIUS DEL PROJECTE
6. ANÀLISI
6.1. Descripció de criteris i procediments d’anàlisi
6.1.1. Objectes d’anàlisi
6.1.2. Instruments d’anàlisi
6.1.3. Procediments d’anàlisi
6.2. Descripció recollida de dades
6.2.1. INSTRUMENT 1: Cerca de cursos sobre RA oferts pels CEFIRE
6.2.2. INSTRUMENT 2: Cerca d’experiències, congressos, xerrades
6.2.3. INSTRUMENT 3: Entrevistes
6.2.4. INSTRUMENT 4: Enquesta
6.3. Presentació de resultats de l’anàlisi
6.3.1. Cerca de cursos sobre RA oferts pels CEFIRE
6.3.2. Cerca d’experiències, congressos, xerrades
6.3.3. Entrevistes
6.3.4. Enquesta
6.3.5. Estratègies per mitigar les possibles limitacions
6.4. Anàlisi de necessitats
6.4.1. Necessitats associades amb l’acció formativa
6.4.2. Necessitats associades amb el desenvolupament del projecte
6.4.3. Anàlisi DAFO
6.5. Conclusions de l’anàlisi i punts clau del projecte
6.5.1. Conclusions
6.5.2. Punts clau
6.5.3. Solució proposada
7. PLANIFICACIÓ
7.1. Planificació
7.2. Cronograma i calendari
7.3. Pressupost
7.4. Proposta de desenvolupament i implementació
8. DISSENY
8.1. Fonamentació teòrica
8.1.1. Model pedagògic
8.1.2. Modalitat d’ensenyament-aprenentatge
8.2. Disseny instruccional
8.2.1. Estructura dels continguts
8.2.2. Objectius i competències
8.2.3. Metodologia d’aprenentatge
8.2.4. Activitats d’aprenentatge
8.2.5. Recursos d’aprenentatge
8.2.6. Seqüenciació de continguts
8.3. Disseny de l’avaluació d’aprenentatges
8.4. Disseny tecnològic
8.4.1. Justificació
8.4.2. Sistemes i eines d’interacció/comunicació
8.4.3. Sistemes d’atenció i suport a l’estudiant
8.4.4. Usabilitat i interfície gràfica
8.4.5. Disseny dels materials
8.5. Disseny de l’avaluació del projecte
9. DESENVOLUPAMENT
9.1. Decisions i accions vinculades al desenvolupament
9.2. Nivell d’adaptació a la població destinatària
9.3. Accés
9.4. Informe de desenvolupament (guia de l’usuari)
10. IMPLEMENTACIÓ PILOT
10.1. Preparació de la implementació
10.2. Implementació
10.2.1. Posada en marxa
10.2.2. Evidències
10.2.3. Observacions i incidències
11. AVALUACIÓ
11.1. Descripció
11.2. Resultats de l’avaluació
11.2.1. Enquesta de valoració realitzada pels alumnes del curs
11.2.2. Qualificacions. Avaluació dels aprenentatges
11.2.3. Avaluació de la proposta formativa
11.3. Interpretació de les dades obtingudes
11.4. Impacte previsible al CEFIRE
11.5. Suggeriments de millora
12. CONCLUSIONS GENERALS DEL PROJETE
13. REFERÈNCIES I BIBLIOGRAFIA COMPLEMENTÀRIA
14. ANNEXES
14.1. ANNEX 1: Enquesta
14.2. ANNEX 2: Llistat de centres
14.3. ANNEX 3: e-mail enviat als centres
14.4. ANNEX 4: Dades oferta formativa CEFIRE
14.5. ANNEX 5: Dades de la recerca d’experiències
14.6. ANNEX 6: Entrevista Vicent Part Julio
14.7. ANNEX 7: Entrevista Gregori Garcia Ferri
14.8. ANNEX 8: Preguntes realitzades a les entrevistes
14.9. ANNEX 9: Buidatge dades de l’enquesta
14.10. ANNEX 10: Gràfics de l’enquesta
14.11. Annex 11: Recursos utilitzats
14.12. Annex 12: Detall mòduls
14.13. Annex 13: Rúbriques d’avaluació
14.14. Annex 14: Taules de validació. Avaluació del projecte
14.15. Annex 15: Guia de l’usuari
14.16. Annex 16: Evidències de la implementació
14.17. Annex 17: Enquesta de valoració
14.18. Annex 18: Avaluació de la proposta formativa
14.19. Annex 19: Avaluació del procés de cada fase
14.20. Annex 20: Certificat de pràctiques